– Ett hållbart byggande för kommande generationer.

Lättbetongen är en svensk uppfinning som fick se dagens ljus redan på 1920-talet men först nu, drygt 100-år senare lägger uppfinningen ribban högt när det gäller hållbart och miljövänligt byggande. Detta eftersom lättbetongen framställs helt utan några artificiella material.

Lättbetong tillverkas av kalk, sand och vatten och innehåller därmed inget av de material som ger upphov till radon. Byggmaterialet är icke-organiska d.v.s. helt fritt från allergiframkallande ämnen och är även motståndskraftigt mot mögelsvamp och röta. Härdningen sker vid relativt låg temperatur, ca 200 °C, vilket innebär att CO2-utsläppen är väsentligt mindre än i produktion av tegel och betong. Vattnet som används i härdningen återanvänds till 85-88%.

Lättbetongen har en väldigt låg densitet beroende på de miljontals luftporer som bildas under tillverkningen. Detta ger fördelar så som låg vikt och goda värmeisoleringsegenskaper. Eftersom temperaturskillnader och luftfuktighet reduceras beroende på lättbetongens tröghet jämnar också uppvärmningskostnaden ut sig över året.

Lambdavärdet för Ytong – lättbetong är endast 0,08 W/mK. Lättbetong kombinerar dessutom hög hållfasthet med låg vikt vilket betyder ett betydligt lägre koldioxidavtryck i samband med transporter.

  • Värmekonduktivitet är den egenskap som anger hur bra ett material isolerar. Den betecknas med den grekiska bokstaven lambda λ och enheten är W/mK. Lambdavärdet är oberoende av materialets tjocklek. D.v.s. ett lägre lambdavärde desto bättre isolermaterial.

Sammanställning över de fördelar, förutom de rent ekonomiska som man uppnår med att bygga fastigheter med lättbetong som byggmaterial:

God värmeisolering – energisparande

Ger svalka under heta sommardagar

Lång livslängd - underhållsfritt

Angrips inte av röta, mögel och svamp

Fritt från allergiframkallande ämnen

Hög brandsäkerhet - ingen risk för eldspridning

Motståndskraftigt mot väder och vind

God ljudisolering

Ett miljövänligt byggmaterial

100 % återvinningsbart

VILLA MARIA

Villa Maria AB
Skogsgatan 93
587 23 LINKÖPING

Tel och e-mail

Telefon: +46(0)13 12 88 88
(Vardagar 08:00 – 17:00)
E-mail: info@villa-maria.se

Villa Maria AB

MOMSREG.NR/VAT-NR: SE556621389701
Innehar F-skattsedel
Plusgiro nr: 264228-8

Copyright © 2020 Villa Maria AB. All Rights Reserved.